czwartek, 13 marca 2014

WITAMINA A

Witaminy są nieodłącznym elementem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Każda z witamin za coś odpowiada i w czymś nam pomaga. Przybliżmy sobie witaminę A.
Jest to ta witamina, którą łatwo rozpuścimy w tłuszczach, dlatego najlepiej (jeżeli przyjmujemy ją w formie suplementu) spożywać ją do posiłku.


Warto wiedzieć, że objawami niedoboru witaminy A, są:
* kurza ślepota,
* wrażliwa śluzówka,
* skłonność do zaćmy,
* uszkodzenia uszu i nosa,
* osłabienie zmysłu smaku i powonienia,
* szum w uszach,
* zmiany we włosach,
* kamica,
* choroby tarczycy,
* zapalenia tkanki łącznej,
* rozmiękczenie lub wysychanie rogówki.


Oczywiście należy pamiętać, że wymienione objawy mogą mieć też zupełne inne podłoże, dlatego warto zawsze skonsultować się z lekarzem.
Pamiętajmy też, że istnieje możliwość przedawkowania witaminy A (jeżeli jest podawana do organizmu w formie chemii). Ważną informacją jest tez to, że alkohol blokuje i zużywa witaminę A, a jej wchłanianie jest utrudnione, gdy mamy niewłaściwą florę bakteryjną jelit.


Jak wiadomo, warto przyjmować witaminy i minerały w naturalnej formie, a po suplementy sięgać w ostateczności. A więc zatem gdzie znajdziemy jej najwięcej:
* we wszystkich zielonych częściach roślin,
* w kolorowych korzeniach,
* w marchwi,
* w żółtych tłuszczach zwierzęcych (masło, żółtko),
* w daktylach,
* w wątrobie,
* w pietruszce,
* w morelach,
* w pomidorach,
* w bananach,
* w mleku,
* w rybach,
* w dzikiej róży,
* w kukurydzy,
* w pomarańczach,
* w rokitniku,
* we wszystkich owocach żółtych i czerwonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz