piątek, 14 marca 2014

Płatki owsiane na śniadanie!

Dzień dobry.
Kto już po śniadaniu, a kto przed? Pamiętajmy, że to najważniejszy posiłek dnia i ważne, aby był pożywny i odpowiednio zbilansowany. Odpowiednim wyborem jest tutaj ciemne, pełnoziarniste pieczywo z szynką i np. pomidorem. Niestety w okresie zimowym ciężko o dorodne warzywa. Kolejny świetnym rozwiązaniem jest owsianka. Jest to mój stały posiłek na śniadanie w okresie jesienno- zimowym, czasem wiosennym. Latem staram się zjadać na śniadanie świeże warzywa sezonowe + pełnoziarniste pieczywo.


Płatki owsiane na śniadanie to dobry wybór, ponieważ są bardzo zdrowe i pożywne. Mają tez mase cudownych właściwości:
* Są źródłem błonnika, a więc regulują prace jelit
* Są bogactwem witamin: B1, B6, magnezu i żelaza
* Poprawiają humor i samopoczucie
* Zwalczają rozdrażnienie i zmęczenie
* Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelita grubego

W 100g płatków znajdziemy:
* 366 kcal
* 11,90 g białka
* 69.30 g węglowodanów
* 7,20 g tłuszczy
* 6,9 g błonnika
Ponadto płatki owsiane trawią się ok 90 minut co zapewnia nam uczycie sytości na długo.


Sposobów a podanie owsianki jest mnóstwo, dlatego możemy jeść ją każdy dzień inną i nigdy sie am nie znudzi :). Możemy dodawać świeże, suszone lub mrożone owoce, przyprawy typu cynamon, imbir, kardamon, inne płatki, tj. orkiszowe, żytnie. Całość możemy przygotować na wodzie, lub mleku- sojowym, krowim, migdałowym itd. Jedynym ogranicznikiem sa nasze gusta smakowe, a więc nie pozwólmy, by ograniczała nas nasza wyobraźnie- eksperymentujmy ;)

Dobrego dnia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz